Jukka Mäkelä
Retrospektiivinen näyttely esittelee Jukka Mäkelän tuotantoa laajasti 1970-luvulta eteenpäin.
Jukka Mäkelä (1949–2018) oli yksi sukupolvensa merkittävimpiä taiteilijoita ja aikansa näkyvimpiä hahmoja Suomen taidekentällä. Mäkelä tunnetaan ennen kaikkea suurikokoisista ja ilmaisuvoimaisista akryylimaalauksistaan sekä rohkeasta materiaalinkäytöstään.
Suomalainen luonto oli usein Mäkelän teosten lähtökohtana: vesi, lumi, kallio, valon taittuminen ja vuodenaikojen vaihtelu, mutta myös muut arkiset havainnot ympäristöstä. Lähes 50-vuotisen uransa aikana Mäkelä uudisti jatkuvasti ilmaisuaan: tuotantoon mahtuu niin herkkävireistä, konstruktivismin perinteeseen nojaavaa luontolyriikkaa kuin monumentaalisessa koossa toteutettua voimakasta, ekspressiivistä maalaamista. Koko uransa ajan Mäkelää motivoi aiheen kehittely ja metamorfoosi. Lisäksi häntä innoittivat maalaamiseen liittyvät materiaalikokeilut ja tekniset innovaatiot.
Mäkelä valmistui Suomen Taideakatemian koulusta 1972 ja piti samana vuonna ensimmäiset huomiota herättäneet yksityisnäyttelynsä. Hänen teoksiaan oli jo varhain esillä myös ulkomailla, ja hän edusti Suomea Venetsian biennaalissa 1988. Mäkelän keskivaiheen uran retrospektio järjestettiin Kiasmassa 1999. Hänen edelliset laajat yksityisnäyttelynsä olivat esillä Helsingin Taidehallissa 2015 ja seuraavana vuonna Kuntsin modernin taiteen museossa.
Jukka Mäkelän takautuva näyttely jatkaa Sara Hildénin Säätiön kokoelmataiteilijoiden esittelyjen sarjaa. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kuvitettu näyttelykirja, joka on osa arvostettua Sara Hildénin taidemuseon julkaisusarjaa. Kirjan artikkeleista vastaavat taidekriitikko Timo Valjakka sekä taiteilija Ian McKeever. Tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.